EMULGATORY
Produkty kosmetyczne takie jak kremy nawilżające, kremy do rąk, balsamy
czy mleczka do ciała składają się z dwóch niemieszających się ze sobą
faz:
- fazy wodnej (wody i substancji hydrofilowych rozpuszczonych w wodzie)
- fazy tłuszczowej (olejowej, lipofilowej, hydrofobowej).
Jak to się dzieje, że łącząc fazy nie mieszające się otrzymujemy jednorodną i stabilną emulsję?
Efekt taki uzyskujemy dzięki zastosowaniu emulgatorów - surowców, które należą do grupy środków powierzchniowo czynnych.
Substancje powierzchniowo czynne stosowane w kosmetyce to:
- emulgatory
- detergenty
- substancje zwilżające
- substancje pianotwórcze.
- fazy wodnej (wody i substancji hydrofilowych rozpuszczonych w wodzie)
- fazy tłuszczowej (olejowej, lipofilowej, hydrofobowej).
Jak to się dzieje, że łącząc fazy nie mieszające się otrzymujemy jednorodną i stabilną emulsję?
Efekt taki uzyskujemy dzięki zastosowaniu emulgatorów - surowców, które należą do grupy środków powierzchniowo czynnych.
Substancje powierzchniowo czynne stosowane w kosmetyce to:
- emulgatory
- detergenty
- substancje zwilżające
- substancje pianotwórcze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za każde pozostawione słowo.