Witajcie,
dziś kolejna porcja wiadomości:
Produkty kosmetyczne takie jak kremy nawilżające, kremy do rąk, balsamy czy mleczka do ciała składają się z dwóch niemieszających się ze sobą faz:
- fazy wodnej (wody i substancji hydrofilowych rozpuszczonych w wodzie)
- fazy tłuszczowej (olejowej, lipofilowej, hydrofobowej).
Jak to się dzieje, że łącząc fazy nie mieszające się otrzymujemy jednorodną i stabilną emulsję?
Efekt taki uzyskujemy dzięki zastosowaniu emulgatorów - surowców, które należą do grupy środków powierzchniowo czynnych.
Substancje powierzchniowo czynne stosowane w kosmetyce to:
- emulgatory
- detergenty
- substancje zwilżające
- substancje pianotwórcze.
W tej chwili skupimy się nad budową i działaniem emulgatorów.
Budowę emulgatora można opisać jako substancję chemiczną zbudowaną z:
- części hydrofilowej (główka
- części hydrofobowej (ogon)
Obecność grupy hydrofilowej i hydrofobowej w emulgatorze umożliwia przejście niemieszających się faz (polarnej i niepolarnej) w układ zdyspergowany (rozproszony) w wyniku obniżenia napięcia międzyfazowego (napięcie występujące na granicy faz tworzących emulsję, czyli fazy wodnej i olejowej).
Grupa hydrofilowa (polarna) emulgatora wykazuje powinowactwo (“łączy się”) do wody (substancja polarna) i innych cieczy polarnych.
Grupa hydrofobowa (niepolarna, lipoflowa) emulgatora zachowuje się odwrotnie i charakteryzuje się powinowactwem do fazy niepolarnej (olejowej, tłuszczowej, lipofilolwej).
W ten sposób emulgator łączy i stabilizuje fazy emulsji, które bez niego tworzyłyby układ niestabilny.
Pozdrawiamy,
XYZ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za każde pozostawione słowo.