środa, 20 marca 2013

Emulgatory.

Witajcie,

dziś kolejna porcja wiadomości:

Produkty kosmetyczne takie jak kremy nawilżające, kremy do rąk, balsamy czy mleczka do ciała składają się z dwóch niemieszających się ze sobą faz:

- fazy wodnej (wody i substancji hydrofilowych rozpuszczonych w wodzie)

- fazy tłuszczowej (olejowej, lipofilowej, hydrofobowej).

Jak to się dzieje, że łącząc fazy nie mieszające się otrzymujemy jednorodną i stabilną emulsję?

Efekt taki uzyskujemy dzięki zastosowaniu emulgatorów - surowców, które należą do grupy środków powierzchniowo czynnych.

Substancje powierzchniowo czynne stosowane w kosmetyce to:

- emulgatory

- detergenty

- substancje zwilżające

- substancje pianotwórcze.



W tej chwili skupimy się nad budową i działaniem emulgatorów.

Budowę emulgatora można opisać jako substancję chemiczną zbudowaną z:

- części hydrofilowej (główka
- części hydrofobowej (ogon)

Obecność grupy hydrofilowej i hydrofobowej w emulgatorze umożliwia przejście niemieszających się faz (polarnej i niepolarnej) w układ zdyspergowany (rozproszony) w wyniku obniżenia napięcia międzyfazowego (napięcie występujące na granicy faz tworzących emulsję, czyli fazy wodnej i olejowej).

Grupa hydrofilowa (polarna) emulgatora wykazuje powinowactwo (“łączy się”) do wody (substancja polarna) i innych cieczy polarnych.

Grupa hydrofobowa (niepolarna, lipoflowa) emulgatora zachowuje się odwrotnie i charakteryzuje się powinowactwem do fazy niepolarnej (olejowej, tłuszczowej, lipofilolwej).

W ten sposób emulgator łączy i stabilizuje fazy emulsji, które bez niego tworzyłyby układ niestabilny.

Pozdrawiamy,

XYZ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każde pozostawione słowo.