piątek, 15 marca 2013

Olej z kiełków pszenicy.

Witajcie, 

była już biologia, pojawiła się historia, więc dzisiaj czas na post z cyklu "surowce".

Olej z kiełków pszenicy ( INCI: Triticum Vulgare (Wheat) Germ Oil ) otrzymywany jest przez wyciskanie na zimno kiełków. Zawiera w swym składzie głównie lipidy oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Z pszenicy wyekstrahować można również ceramidy oraz glikoceramidy. Ceramidy są istotnym składnikiem warstwy rogowej skóry. Są one powszechnie używane do ochrony integralności (jedności, spoistości) skóry oraz przywracania odpowiedniego poziomu nawilżenia.


 
Wykazano, że ludzie ze zniszczoną strukturą skóry oraz tendencjami do zapaleń skórnych posiadają niski poziom ceramidów w warstwie rogowej. Nawilżające działanie ceramidów w oleju z kiełków pszenicy wspierane jest przez witaminę E.

Miejscowa aplikacja witaminy E daje na skórze efekt nawilżający i łagodzący, nie tylko ze względu działanie okluzyjne, ale też wykazując zwiększoną skuteczność przy regularnej aplikacji. Kosmetyki zawierające witaminę E poprawiają również stan powierzchni skóry. Aktywność antyoksydacyjna oleju z kiełków pszenicy również  wynika z obecności witaminy E. Jej działanie opiera się na zdolności do wychwytywania wolnych rodników, które są głównym powodem starzenia się skóry.

Olej z kiełków pszenicy polecany jest również do kosmetyków chroniących skórę i włosy przed szkodliwym działaniem słońca. Działanie przeciwzapalne ceramidów i kwasów tłuszczowych wzmocnione jest przez obecność witaminy E.

Pozdrawiamy i dziękujemy za pojawiające się komentarze - mobilizują do dalszego pisania,
XYZ.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za każde pozostawione słowo.