sobota, 18 maja 2013

WITAMINA A

Witajcie,

dzisiaj post chemiczny o witaminie A.

Określana jest mianem witaminy przeciwinfekcyjnej i witaminy wzrostowej. Jest rozpuszczalna w olejach, etanolu, eterze naftowym.

W organizmie ludzkim występuje w formie estru w wątrobie - jako palmitynian retinolu, który w wyniku reakcji uwalniany jest do kwriobiegu jako retinol.

W kosmetykach witamina A może występować w dwóch formach:
  • prowitamina A czyli powszechnie znany ß-karoten 
 


  • czynna forma witaminy – Retinol




    • Działanie:
      • wpływa na wzrost i ogólny rozwój organizmu (tworzenie kości, produkcję hormonów, chroni przed nowotworami i chorobami serca), 
      • warunkuje prawidłowy rozwój i funkcjonowanie komórek skóry i błony śluzowej narządów wewnętrznych,
      • wpływa na regenerację skóry i proces rogowacenia naskórka,
      • podwyższa barierę ochronną skóry
      • odpowiada za proces widzenia
      Występowanie:
      retinol:

      - jaja, masło, sery, wątroba, tran

       


      ß - karoten:

      - warzywa (marchew, dynia, szpinak itp).

                           

      Witamina A jest podatna na działanie światła i utlenianie. Czynniki te hamują aktywność biologiczną witaminy. Ten fakt powoduje, że w kosmetyce najczęściej występującą formą witaminy są estry (palmitynian retinolu, octan retinolu), które są związkami odporniejszymi.


      Brak witaminy A (awitaminoza) w diecie powoduje:

      - nadmierne rogowacenia i złuszczanie nabłonka

      - przesuszenie i marszczenie skóry

      - łupież

      - ślepotę zmierzchową (upośledzenie czynności siatkówki)

      - zmniejszenie odporności na zakażenia

      - zahamowanie wzrostu.

      Czujecie się dokształceni?

      Pozdrawiamy,
      XYZ.

      4 komentarze:

      Dziękujemy za każde pozostawione słowo.